PRIMARIA COMUNEI PIR

Judetul Satu Mare

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Pir este asezata in partea de sud-vest al judetului Satu Mare, avand ca invecinatati la N-V comuna Andrid, N-E Santau, Est Sauca, Vest si Sud jud. Bihor. Satele componente actuale al comunei Pir sunt: Pir, Pir Nou si Sarvazel, resedinta comunei fiind satul Pir, distanta intre satul de resedinta se limiteaza intre 3-4 km. Satul Pir este strabatut cam la mijloc de un mic parau, care se revarsa in Valea Erului.
    Inca din anul 1205, detinem documente de atestare a existentei comunei Pir, aceste inscrisuri se afla intr-un registru numit “ Registru Oradean “ in limba latina, aflata la sediul Episcopiei romano-catolice din Oradea, unde se afla documente de existenta a doua familii nobile ca: familie Ecsol si familia Gyapol unde este inscris deschiderea unor procese civile dintre cele doua familii.
     Biserica reformata care se afla in satul de resedinta Pir a fost construita intre anii 1440, care conform documentatiei a fost biserica romano-catolica. Locuitori comunei din aceasta perioada au fost iobagi ai unor familii nobele ca: Lorantffi si Daraczi in perioada anilor 1500.
     In perioada anilor 1500 si 1590 sub dominatia celor doua familii biserica romano-catolica a fost tranformata in biserica reformata deci si populatia a trecut la acest cult. Aceasta transformare reiese din actele existente la sediu parohiei reformate Pir unde se afla procesele verbale incheiate in acele perioade.
     In perioada anului 1783, consiliul parohial aflat atunci au hotarat de a constri si turn la biserica existenta, stiind ca nu a avut, in anul 1811 din donatia crestinilor s-a trecut la construirea turnului.
     Dupa cutremulrul di anul 1832 turnul bisericii s-a daramat dupa care s-a trecut la reconstruirea turnului care turn se afla si in ziua de astazi.
     Din istoria comunei reiese ca in perioada anilor 1824 s-a infiintat cultul greco-catolic, care reiese din actele de nastere, casatorie si decese inregistrate in acea perioada, astfel in anul 1853 a fost zidit prima biserica greco-catolica de pe strada Zirimai, dupa care din contributia credinciosilor cu suma de 660.000 lei s-a construit biserica actuala care functioneaza ca si biserica ortodoxe ,construita in anul 1929.
     Satul Sarvazel se atesta inca din anul 1821 avand chiar parohie greco-catolica, iar biserica actuala a fost construita in anul 1890.
     Satul Piru Nou a fost locuit din anul 1900 de primele familii care lucrau pe mosia lui Kandell.
     Alte denumiri avute sunt: in perioada anilor 1205-1235 Perl. 1473- Perny,1475- Peer, 1494 Per, 1560-Per, 1565 Peer, dupa care a fost denumita in general Pir.